2011. május 15., vasárnap

Képviselőfánk

Tegnap Anita barátnőmnél voltunk és volt egy szakácskönyve, talán 200 csokis édesség a címe? Mindegy is. Ebben volt képviselőfánk recept. Még sosem csináltam, igazából nem is tartozik a kedvenc édességek közé. De most valahogy megkívántam. Sok hozzávaló szerencsére nem kell, bár minden recept más mennyiségeket ír. Én most ez alapján csináltam, talán a nosalty.hu oldalon találtam, de annyit megnéztem, hogy már nem is emlékszem pontosan. Finom lett, habos, könnyű. Mondjuk legközelebb kevesebb tojást teszek bele, mert nekem túl tojásrántotta ízű volt.. de apum szerint nem, és Kiskorú is bevágott egyet. Ebből a mennyiségből 12 darab lett.

Hozzávalók:
1 dl víz
10 dkg vaj
1 kk cukor
10 dkg liszt
3 tojás (szerintem 2 is elég)

A vizet egy lábosba teszem, beleszórom a cukrot és belekockázom a vajat. ha már teljesen elolvadt a vaj, akkor hozzáadom a lisztet és jól elkeverem. Akkor lesz jó, ha már elválik a tészta az edény falától. Megvárom, amíg kihűl, és utána hozzáadom több részletben az előzőleg villával felvert tojásokat. Jól eldolgozom a tésztát, ilyen ragacsos, nyúlós lesz.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tepsit sütőpapírral kibélelem és egy kanállal (vagy, aki szép formásat akar, akkor habzsákkal) kis gombócokat teszek rá. Arra figyelni kell, hogy duplájára megnőnek, tehát messze kell elhelyezni egymástól őket. 20 percig sütöttem légkeveréses módban. Fontos, hogy nem szabad kinyitni a sütőt, csak a sütés végén, mert összeesik a tészta. És amikor kész, akkor én megszurkáltam hústűvel, hogy a gőz tudjon távozni belőle. Ezt is olvastam valamelyik oldalon, hogy így kell. A rácson hagyjuk kihűlni. A kihűltek, akkor kettévágjuk és megtöltjük őket. csak fogyasztás előtt töltsük meg, mert különben elázik a tészta a krémtől.

Én most sima vaníliás pudingot csináltam és tettem bele és tejszínhabot. De lehet csokipudingot is bele tenni, vagy a tetejét leönteni karamellel, csokival.


2 megjegyzés:

  1. Csokoládés csodák a címe. De hogy került a csokis sütemények receptkönyvébe ez? :-)

    VálaszTörlés
  2. Hát azt nem tudom... :) Köszi a címet!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...