2011. február 7., hétfő

Mazsolás zsemle 2.

Mivel az előző recept nem volt az igazi, gondoltam, kipróbálom egy kicsit másképp. Kimaradtak a fűszerek, viszont került bele vanília. Hát igen, ez az igazi lett!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej, ebből 1 dl élesztő felfuttatása, a 1,5 dl a vaníliarúd áztatása,
10 dkg mazsola
2 dkg cukor az élesztőhöz
10 dkg cukor a tésztához
3 dkg élesztő
6 dkg vaj
1 tojás
1 vaníliarúd

1 dl tejet meglangyosítok, 2 dkg cukrot teszek bele és belemorzsolom az élesztőt. Megvárom, amíg felfut kicsit. Addig összekeverem a tészta többi hozzávalóját, a tojást, lisztet, cukrot, vajat. 1,5 dl tejet felforralok és egy vaníliarudat hosszában elvágok és beleáztatom. Kicsit forralom együtt őket, hogy a vaníliaszemek kijöjjenek belőle. A megmosott mazsolát is beleöntöm a tejbe és hagyom őket együtt kihűlni. Amikor felfutott az élesztő és a mazsolák is langyosak már, akkor ezeket a hozzávalókat is beleteszem a tésztába. Dagasztani addig kell, amíg egynemű tészta lesz, tehát így szépen összeáll. A mazsolák alatt marad tejből is öntök még egy kicsit a tésztára, de nem mindet, nehogy nagyon ragacsos legyen a tészta. Ami maradt tej, azt majd a megkelt zsömlék tetejére kenem. Ha nem vaníliarúddal csináljuk, hanem vaníliás cukorral, akkor az mehet azonnal a tésztába.
Duplájára kelesztem, majd zsömléket formázok belőle (itt kenem meg a maradék tejjel) és még legalább fél órát kelesztem. 200 fokos sütőben kb. 10 percig sütöm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...