És íme ilyet sikerült beújítanom. Szerintem szép. Meg nem is olyan nehéz vele dolgozni. Az első recept, amit kipróbáltam, az a Pralinék és bonbonok című könyvből van, ahol valami hihetetlen egyszerűen írják le a dolgokat, de azért kell hozzá pár eszköz is, ami nekem nem volt, pl ilyen speciális hőmérő, amivel a csoki hőfokát kell mérni. Én a sima szobahőmérőnket vetettem be, és arra cseppentettem a csokiból. Tudom-tudom, miért nem használtam lázmérőt, de az mégiscsak nem egy tiszta dolog.. nem is tudom, nem tudtam volna beledugni a csokiba, azok után ahol már járt mióta Kiskorú velünk van..A másik ilyen dolog a pergamenpapír volt... hát arról nekem a régi urak jutnak eszembe, ahogy egy madártollal firkantanak rá.. szóval én maradtam a sütőpapírnál, az is tökéletesen bevált. Na, de nem húzom az időt, jöjjön a recept.
Hozzávalók, nekem ebből az adagból 15 bonbon és 6 táska-praliné lett.
A töltelékhez:4 dkg étcsokoládé
4 dkg tejcsokoládé
1 dl tejszín (mindent feleztem az eredeti recepthez képest, de a tejszínből kellett az 1 dl)
1 evőkanál szárított chilipaprika (az enyém ilyen darabkás volt)
3 dkg aszalt füge
A bevonathoz:
20 dkg étcsokoládé (a maradék meg ment a cipőkbe.. mármint a formába)
Vízgőz fölött felolvasztottam a 20 dkg étcsokoládé 2/3-át, majd
levettem a tűzről és belekevertem a maradék 1/3-t, elkevertem teljesen, majd 27 fokra hagytam hűlni. Na, itt kezdtem el méregetni.. utána visszatettem a tűzre és felmelegítettem 31-32 fokra. A pralinéformákat teleöntöttem a csokival, hogy teljesen ellepje a mélyedéseket és a peremét is, megütögettem, hogy ne maradjanak buborékok benne, és a csokis tál felett fejjel lefelé kifolyattam a csokit belőle. Így maradt az alján és az oldalán is, de csak ott. Félretettem a formát hűlni. Lehet hidegebb helyre tenni, én a pincelépcsőre tettem.A krémhez először a tej
színt egy lábosba tettem, beleszórtam a chilipaprikát és felforraltam, majd hagytam hűlni, kb 20 percig állt így. Az étcsokit és a tejcsokit apró darabokra vágtam, beletettem egy müzlistálba. És a fügét is nagyon apróra daraboltam. A tejszínt újra felforrósítottam és az apróra darabolt csokikra öntöttem. Addig kevertem, amíg el nem olvadtak. Majd belekevertem a fügedarabokat is. Aztán hagytam állni, vagyis hűlni a krémet is.Amikor már láttam, hogy a formában megszilárdult a csoki, akkor rákanalaztam a formákra, majd egy fogpiszkálóval kicsit megkevertem és megint kicsit megütögettem a formát. Nem szabad teljesen tele tenni, mert még le kell zárni majd a tetejét csokival. Megint vártam egy kicsit (közben csináltam a másik pralinét), majd újramelegítettem a csokit és befedtem a pralinékat. Hogy őszinte legyek, én utána beraktam a mélyhűtőbe, hogy megszilárduljon, majd kiszedtem a formából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése