2010. november 6., szombat

Chilis-fügés praliné

Tegnap muszáj volt vennem még egy pralinés formát. Mert ugye van a cipős-táskás, de valljuk be, azért a cipő részébe elég ügyesnek kell lenni, hogy tölteléket tudjunk tenni. Azt majd inkább többszínű csokikkal tesztelem, de erről majd később. Valami egyszerűt, de mégis nagyszerűt szerettem volna. Az eladó hölgy még ki sem pakolt (szegény) én meg már ott toporogtam, hogy csak egy pralinéformát szeretnék.

És íme ilyet sikerült beújítanom. Szerintem szép. Meg nem is olyan nehéz vele dolgozni. Az első recept, amit kipróbáltam, az a Pralinék és bonbonok című könyvből van, ahol valami hihetetlen egyszerűen írják le a dolgokat, de azért kell hozzá pár eszköz is, ami nekem nem volt, pl ilyen speciális hőmérő, amivel a csoki hőfokát kell mérni. Én a sima szobahőmérőnket vetettem be, és arra cseppentettem a csokiból. Tudom-tudom, miért nem használtam lázmérőt, de az mégiscsak nem egy tiszta dolog.. nem is tudom, nem tudtam volna beledugni a csokiba, azok után ahol már járt mióta Kiskorú velünk van..
A másik ilyen dolog a pergamenpapír volt... hát arról nekem a régi urak jutnak eszembe, ahogy egy madártollal firkantanak rá.. szóval én maradtam a sütőpapírnál, az is tökéletesen bevált. Na, de nem húzom az időt, jöjjön a recept.

Hozzávalók, nekem ebből az adagból 15 bonbon és 6 táska-praliné lett.

A töltelékhez:4 dkg étcsokoládé
4 dkg tejcsokoládé
1 dl tejszín (mindent feleztem az eredeti recepthez képest, de a tejszínből kellett az 1 dl)
1 evőkanál szárított chilipaprika (az enyém ilyen darabkás volt)
3 dkg aszalt füge
A bevonathoz:
20 dkg étcsokoládé (a maradék meg ment a cipőkbe.. mármint a formába)

Vízgőz fölött felolvasztottam a 20 dkg étcsokoládé 2/3-át, majd levettem a tűzről és belekevertem a maradék 1/3-t, elkevertem teljesen, majd 27 fokra hagytam hűlni. Na, itt kezdtem el méregetni.. utána visszatettem a tűzre és felmelegítettem 31-32 fokra. A pralinéformákat teleöntöttem a csokival, hogy teljesen ellepje a mélyedéseket és a peremét is, megütögettem, hogy ne maradjanak buborékok benne, és a csokis tál felett fejjel lefelé kifolyattam a csokit belőle. Így maradt az alján és az oldalán is, de csak ott. Félretettem a formát hűlni. Lehet hidegebb helyre tenni, én a pincelépcsőre tettem.

A krémhez először a tejszínt egy lábosba tettem, beleszórtam a chilipaprikát és felforraltam, majd hagytam hűlni, kb 20 percig állt így. Az étcsokit és a tejcsokit apró darabokra vágtam, beletettem egy müzlistálba. És a fügét is nagyon apróra daraboltam. A tejszínt újra felforrósítottam és az apróra darabolt csokikra öntöttem. Addig kevertem, amíg el nem olvadtak. Majd belekevertem a fügedarabokat is. Aztán hagytam állni, vagyis hűlni a krémet is.

Amikor már láttam, hogy a formában megszilárdult a csoki, akkor rákanalaztam a formákra, majd egy fogpiszkálóval kicsit megkevertem és megint kicsit megütögettem a formát. Nem szabad teljesen tele tenni, mert még le kell zárni majd a tetejét csokival. Megint vártam egy kicsit (közben csináltam a másik pralinét), majd újramelegítettem a csokit és befedtem a pralinékat. Hogy őszinte legyek, én utána beraktam a mélyhűtőbe, hogy megszilárduljon, majd kiszedtem a formából.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...