De hogy mi is ez? A clafoutis (ejtsd klafuti) klasszikus francia édesség, amelyet hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek.
Most Stahl Judit receptjét csináltam, de a neten kering jó pár változat. Mondjuk, már annyit azonnal módosítottam rajta, hogy a tejszín-tej arányát megváltoztattam és a tojások mennyiségét is, na, meg nem került bele reszelt citromhéj, mert nem volt itthon. Ami viszont fontos és tuti legközelebb másképp csinálom az a vanília, a holnaputáni cseresznyés változatba bourbon vaníliás cukrot teszek, imádom, isteni illata és íze van. Esetleg még egy kis fahéj is mehetne a tésztába a cseresznye mellé. Na, akkor a hozzávalók, szerintem:
4 tojás (én most 5 tojással csináltam, de elég édes-tojásrántotta feelingem lett és azt nem szeretem, szóval elég bele 4 is)
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja (ez kimaradt)
1 vaníliás cukor
10 dkg liszt
1 kk sütőpor
2 dl tejszín
0,5 dl tej
40 dkg meggy (hát én nem mértem, annyit tettem bele, hogy a hőálló üvegedényem alja tele legyen, szorosan egymás mellett meggyekkel)
porcukor és fahéj a tetejére
Az elkészítés pedig: kivajazni egy formát, amiben sütöd, én egy hőálló ikeás kör alakú üvegedényt választottam, ilyen magasabb a széle, mert emelkedik kicsit a süti. Aljára beleszórni a gyümölcsöt. A többi hozzávalót robotgéppel simára kevertem és ráöntöttem a gyümölcsökre. Előmelegített sütőben sütöttem 40 percig, mondjuk az elején 200 fokon, ahogy a recept írja, de a teteje már 6 perc után késznek volt nyilvánítható, szóval aztán lejjebb vettem a hőfokot és kapott egy alufólia-tetőt és további 34 percig sült még 160 fokon. Legközelebb alapból 160 fokon csinálom a légkeveréses üzemmódban.
Isteni finom lett, a felét be is nyomtuk kettecskén a Kiskorúval. Fotót sajna csak telefonnal csináltam, de a cseresznyés változatot majd megörökítem..
Íme:

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése