2010. június 21., hétfő

Eperlekvár és eperszörp

Idén eperből is akartam lekvárt főzni. Szerencsére Kata barátnőm is, így ő már utánjárt mindenféle taktikának, receptnek és okosságnak (mint ahogy mindig mindennek) és nekem már csak a tuti receptet kellett megtudnom tőle. És íme, roppant egyszerű és nagyszerű!

Hozzávalók: 3 kg eper, 1 kg cukor

Én olyan epret vettem, ami már kicsit túl érett volt, apró szemű, mert ide nem tök mindegy, úgyis összeturmixolom. Na, meg az volt a legjobb áron is. Epreket megmostam, lecsumáztam, félbevágtam és egy nagy edénybe tettem őket, rászórtam a cukrot és egy éjszakán át így álltak. Kata megtudta közben, hogy a szakértők kevergetik is ilyenkor, és lefekvés előtt én is megkevergettem, már vörös lében úsztak az eprek, az illata pedig fenséges volt. Az egész konyhában eperillat uralkodott. Másnap reggel még kevergettem néha, aztán feltettem a tűzre. Főzés közben is kevegetni kell néha, mondjuk egy 20 hónapos gyerkőccel nem lehet ott állni a tűzhely mellett és kevergetni kényelmesen a lekvárt, szóval meglöktem a hintát, beszalad, kever egyet, vissza a hintához a kertbe. Egy óra kevergetés után elég sok lé volt rajta, ebből mertem le pár merőkanállal, üvegbe töltöttem és megvártam míg kihűl, utána hűtő. Kész vagyunk a szörppel, ami isteni finom, hamar el is fogyott.
A lekvárt további 2 órán át főztem még, amíg megfelelően sűrű lett (hideg kistányérra csöpögtetve megdermed). Én nem szeretem az ilyen nagyon-nagy eperdarabokat benne, ezért kimertem pár merőkanálnyit, és a többit összeturmixoltam botmixszerrel, majd visszatettem azt a néhány kanál nagyszemű epret. Három óra főzés után előzőleg kifertőtlenített (forró vizet öntöttem bele) bébikajás üvegekbe mertem, majd kupakoltam, fejreállítottam őket pár percre és mentek a száraz dunsztba, jól becsomagolva egy dobozba a pincébe. 5 bébikajás üveg lett és 2 olyan normál méretű lekváros üveg. Tartósítószert nem tettem a kicsikbe, a nagyokba igen, abba egy kis szalicilt a tetejére.

2 nap után szedtem ki őket a dobozból (már szükségem volt tiszta konyharuhákra), 1 kis üveg már el is fogyott. Sztem télire már nem is marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...