2010. január 3., vasárnap

Bukta a'la Lilu

Lilu honlapján találtuk ezt az isteni buktát, puha a tésztája, és nem is olyan nagy dolog elkészíteni. Én epres, ribizlis, sárgabarackos lekvárral készítettem, folyós, rendes házi lekvárokkal, egyik sem folyt ki. A ribizlis a lefinomabb. És nutellásat is csináltam, az is isteni lett.














Hozzávalók:

Fél kg liszt
2 dkg élesztő
1+3 dl tej
1/2 + 5 dkg cukor
egy csipet só
2 tojás sárgája
6 dkg vaj vagy margarin
2 dl olaj (a tepsi kikenéséhez, és a bukták bekenéséhez)
egy üveg sűrű lekvár

Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatom az 1 dl tejben fél dkg cukorral. A két tojássárgát elkeverem a három dl tejben a csipet sóval és a cukorral. A lisztet nagy tálba teszem, és a közepébe lyukat fúrok. Három evőkanál lisztet kiveszek a közepébe, ezt belekeverem a felfuttatott élesztőbe és kovászt csinálok. Ezt a kovászt öntöm a lyukba, majd hozzáöntöm a tejes-tojásos-cukros löttyöt is. Fakanállal hólyagosra keverem (már cuppog a tészta, és szuszog és nagyon elfárad a kezed, na akkor hólyagos). A közben felolvasztott vajat vagy margarint hozzákeverem, azzal is jól kikeverem, végül kicsit kézzel is rásegítek a gyúrásra, hogy cipó legyen belőle. Majd konyharuhával letakarom, és langyos helyen kelesztem. (Nyáron kiteszem a napra, télen a radiátorra, ha egyik sincs, akkor melegvízbe állítom a tálat, amiben kel)
1 óra kelesztés után lisztezett deszkára borítom, és átgyúrom. Aztán kinyújtom kb egy cm vastagra, és kis négyzeteket vágok éles késsel. Egy evőkanál lekvárt teszek minden négyzetre, és összehajtom, jól összeragasztom minden oldalról, hogy ki ne folyjon a töltelék sütés közben. Tepsiben szorosan egymás mellé teszem, de előtte a tepsit nagyon vastagon kiolajozom. Ha tele van a buktákkal a tepsi, akkor a tetejét, meg a bukták találkozásánál levő részt pláne kikenem olajjal, majd letakarom, és fél órát pihentetem.
Előmelegítem a sütőt 200C-ra, és légkeveréses üzemmódban kb. 10-15 perc alatt megsütöm.

1 megjegyzés:

  1. Ha szeretitek a sósat az édessel, akkor próbáld ki egyszer káposztásan, úgy is nagyon fincsi.Olyan káposztát kell készíteni, amit a káposztástésztához csinálsz, és azzal megtölteni a buktákat. A tésztába ez esetben kevesebb cukrot szoktam tenni.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...