2010. január 3., vasárnap

Stahl-féle francia almatorta

Az egyik kedvenc édességem, ősszel szinte minden héten elkészítettem. Úgy tökéletes, ahogy Stahl Judit receptjében van:

Hozzávalók:
1 kg alma
10 dkg vaj
20 dkg cukor
20 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
3-4 evőkanál hideg víz

A tészta nyújtásához kevés finomliszt

A tésztához összekeverjük a lisztet és a porcukrot egy nagy tálban, majd a kézi reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a hideg vajat. Utána ujjainkkal addig morzsoljuk a cukros liszt és a kemény vaj elegyét, amíg morzsássá nem áll össze, és ha ez megvan, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet. Gyors mozdulatokkal az egészet összegyúrjuk, és a tésztát folpackba csomagolva min. 30 percre hűtőbe rakjuk, hogy pihenjen.

Az almákat megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, és tortaforma helyett előveszünk egy 24 cm-es teflonserpenyőt. Mérsékelt lángon megolvasztjuk benne a vajat, aztán hozzákeverjük a cukrot, és ha a cukor már megkaramellizálódott, hozzátesszük az almaszeleteket. Egyet keverünk rajtuk, és lefedve kb. 10 perc alatt puhára pároljuk őket.
Megvárjuk, amíg kihűl, és ha úgy kényelmesebb, akkor ezután félretehetjük néhány órára, de hűtőbe ne tegyük, maradjon lefeve a konyhapulton.

Sütéskor előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a tésztát kivesszük a hűtőből. Ha már kicsit felengedett, enyhén lisztes deszkán 1-2 centivel nagyobbra nyújtjuk, mint amekkora a karamellás almával teli serpenyő átmérője, aztán a nyújtófa segítségével egy darabban átügyeskedjük oda. A széleit szorosan betunkoljuk az almák alá, és a serpenyő nyelét, ha műanyagból van, több rétegnyi alufóliába csomagoljuk.

A francia almatorta 25 perc alatt megsül. Miután kivettük a sütőből, még várunk néhány percet, és amikor az alján lévő karamell kicsit besűrűsödött, határozott mozdulattal kifordítjuk egy tálra.

2 megjegyzés:

  1. Tényleg a Stahl-os a legjobb, én mindig ezt csinálom és isteni!

    VálaszTörlés
  2. Én is megsütöttem, de nekem hiányzik belőle valami ami felhozza a tésztát. Pl sütőpor kellene bele.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...