2010. január 3., vasárnap

Gesztenyével töltött pulykamell szilvás mártásssal és rozmaringos burgonyapürével

A tradicionális karácsonyi ebéd, vagy vacsora. Az ötletadó Stahl Judit volt, de mivel nem kaptam sehol natúr gesztenyepürét, kitaláltam egy édes verziót. No, meg a málnalekvár is szilvalekvár lett. Kicsit másképp, de így is nagyon finom lett.


Hozzávalók:
4 szelet pulykamellfilé
3 evőkanál olaj
5 dkg vaj

A töltelékhez:
5 dkg mazsola
5 szem aszalt szilva
25 dkg mélyhűtött, felolvasztott gesztenyemassza (édes)

A mártáshoz:
1 narancs
2 citrom
½ dl forralt bor
10 dkg szilvalekvár
5 dkg vaj

A tepsi kikenéséhez kevés vaj

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk egy tepsit. A pulyka-tekercsek rögzítéséhez vízbe áztatunk kb. 10 darab fogpiszkálót, vagy elővesszük a hústűket. (Én az utóbbiakat használtam.)

A töltelékhez a mazsolát és az aszalt szilvát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi, aztán leszűrjük, apróra vágjuk. A felengedett gesztenyemasszát összekeverjük a mazsolával és az aszalt szilvával. Tehetünk bele egy kis rumot is, mondjuk én nem tettem, mert gyerekverziót készítettem.

A húst kb. 1 cm vékonyan felszeleteljük, a szeleteket kiklopfoljuk, és megtöltjük ½- 1 evőkanál töltelékkel. Szorosan felcsavarjuk őket, és összetűzzük a hústűkkel/fogpiszkálókkal.

Az olajat nagy lángon megforrósítjuk egy serpenyőben, és a hús-tekercseket kb. 3 perc alatt jól körbepirítjuk rajta. Azonnal átpakoljuk mindet a tepsibe, majd rájuk morzsoljuk a vajat, köréjük öntünk 1 dl vizet, és alufóliával lefedve 25 perc alatt megsütjük őket.Én kicsit többet sütöttem, hogy megpiruljon a teteje, kb 40 percet.

Ezalatt a mártással foglalkozunk. A vajat felkockázzuk, a narancs és a citrom héját megreszeljük. A húshoz használt serpenyőt nagy lángra tesszük, hátrébb lépünk tőle, és óvatosan beleöntjük a forrlat bort. Fakanállal kb. ½ percig kavargatunk, hogy feloldódjuk a lesült húspörköket, majd hozzáadjuk a szilvalekvárt, ½ dl vizet, 1-1 evőkanál narancs- és citromhéjat, és kb. 3 perc alatt, néha megkeverve az egészet összefőzzük. Levesszük a tűzről, apránként elvegyítjük benne a vajkockákat, és tálaláskor a megsült pulyka-tekercsek köré kanalazzuk. Elég sok mártás lesz belőle, úgyhogy bővel tehetünk mindegyik húsra.

Burgonyapürével tálaltam, amit friss rozmaringgal szórtam meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...