4 szelet pulykamellfilé
3 evőkanál olaj
5 dkg vaj
A töltelékhez:
5 dkg mazsola
5 szem aszalt szilva
25 dkg mélyhűtött, felolvasztott gesztenyemassza (édes)
A mártáshoz:
1 narancs
2 citrom
½ dl forralt bor
10 dkg szilvalekvár
5 dkg vaj
A tepsi kikenéséhez kevés vaj
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk egy tepsit. A pulyka-tekercsek rögzítéséhez vízbe áztatunk kb. 10 darab fogpiszkálót, vagy elővesszük a hústűket. (Én az utóbbiakat használtam.)
A töltelékhez a mazsolát és az aszalt szilvát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi, aztán leszűrjük, apróra vágjuk. A felengedett gesztenyemasszát összekeverjük a mazsolával és az aszalt szilvával. Tehetünk bele egy kis rumot is, mondjuk én nem tettem, mert gyerekverziót készítettem.
A húst kb. 1 cm vékonyan felszeleteljük, a szeleteket kiklopfoljuk, és megtöltjük ½- 1 evőkanál töltelékkel. Szorosan felcsavarjuk őket, és összetűzzük a hústűkkel/fogpiszkálókkal.
Az olajat nagy lángon megforrósítjuk egy serpenyőben, és a hús-tekercseket kb. 3 perc alatt jól körbepirítjuk rajta. Azonnal átpakoljuk mindet a tepsibe, majd rájuk morzsoljuk a vajat, köréjük öntünk 1 dl vizet, és alufóliával lefedve 25 perc alatt megsütjük őket.Én kicsit többet sütöttem, hogy megpiruljon a teteje, kb 40 percet.
Ezalatt a mártással foglalkozunk. A vajat felkockázzuk, a narancs és a citrom héját megreszeljük. A húshoz használt serpenyőt nagy lángra tesszük, hátrébb lépünk tőle, és óvatosan beleöntjük a forrlat bort. Fakanállal kb. ½ percig kavargatunk, hogy feloldódjuk a lesült húspörköket, majd hozzáadjuk a szilvalekvárt, ½ dl vizet, 1-1 evőkanál narancs- és citromhéjat, és kb. 3 perc alatt, néha megkeverve az egészet összefőzzük. Levesszük a tűzről, apránként elvegyítjük benne a vajkockákat, és tálaláskor a megsült pulyka-tekercsek köré kanalazzuk. Elég sok mártás lesz belőle, úgyhogy bővel tehetünk mindegyik húsra.
Burgonyapürével tálaltam, amit friss rozmaringgal szórtam meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése