2011. április 17., vasárnap

Epres tiramisu

Mivel már kezd tavaszodni, bár nem mindig érezni... de legalább lehet epret venni. Igaz, ez még görög vagy milyen, és az íze sem mindig hasonlít az eperre.. de sikerült a férjemnek eperízű epret vennie a piacon. Mivel már a mascarpone meg lassan 2 hete ott figyel a hűtőben, gondoltam, inkább megcsinálom, mielőtt lejár. Az utolsó adagot tesóm ette, először húzta a száját, hogy ő ennyit aztán nem tud megenni.. aztán a második falatnál már azt mondta, hogy mintha cukrászdában lenne, a harmadiknál meg megkérdezte, hogy ugye mindet megeheti. Hát kell ennél nagyobb elismerés?

Hozzávalók:
fél kg eper
300 gramm babapiskóta
250 gramm mascarpone
3 dl tejszín
1 vaníliarúd
fél liter tej
3 dkg kristálycukor a tejbe
3 evőkanál porcukor a krémbe

Az eper felét nyolcadokba vágom. A vaníliarudat kettévágtam, az egyik felének a magjai mentek a tejszínbe, a másik fele a rúddal együtt a tejbe. A fél liter tejet a 3 dkg kristálycukorral és a vaníliarúddal felforralom, majd megvárom míg langyosra hűl. Addig a tejszínt a porcukorral és a vaníliarúd magjaival habbá verem, majd ha már habos, akkor hozzáadom a mascarponét és így is egy kicsit járatom még a robotgépet, hogy a mascarpone elvegyüljön a tejszínnel.
Közben a kihűlt tejbe áztatom a babapiskótákat, majd egy téglalap alakú jénai edény aljára helyezem őket sorban. A babapiskóta rétegre kenek egy adag krémet, majd megszórom az előzőleg nyolcadokba vágott eperdarabkák felével. Újabb adag babapiskóta jön, majd krém a tetejére. Mehet is a hűtőbe egy éjszakára.
Tálaláskor vagy egész szem eprekkel, vagy negyedekbe vágott eprekkel tálaljuk. Ez az adag négy személy desszertjének felel meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...