2012. augusztus 16., csütörtök

New Yorki sajttorta málnával


Még egy szülinapi torta, ez Eszternek készült. Eredetileg a mascapronés változat volt tervben (amit nem kell sütni), de gondoltam, hogy az már kezd unalmassá válni és inkább készítettem ezt a málnás sajttortát. Stahl Judit receptje, a legtutibb!

Hozzávalók:

25 dkg darált keksz (Győri kakaós kekszet használtam)
10 dkg olvasztott, langyos vaj
65 dkg natúr tejszínes krémsajt (Philadelphia, de a mascarpone is tökéletes a célra)
15 dkg porcukor
1 evőkanál liszt
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 dl tejföl
3 tojás
500 gramm málna
1 piros tortabevonó zselatin
A kekszet aprítóban összetörtem, majd összekevertem a felolvasztott vajjal, és egyenletesen belenyomkodtam egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába. Előmelegített, 170 °C-os sütőben 10 percig kell sütni. 

A sajtkrémet összekeverjük a cukorral, a liszttel, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, és a tejföllel, végül egyenként adjuk hozzá a tojásokat.Ráöntjük a kekszes alapra, és mehet vissza a sütőbe további 50 percre. 
Rácson hagyjuk kihűlni a formában, majd egy éjszakát a hűtőben tároljuk.

Másnap málnát tettem a tetejére és készítettem egy piros tortazselét és csak megkentem vele a málnaszemeket, hogy szép fényesek maradjanak és ne potyogjanak le a tortáról.

Áfonyás-túrós-mákos torta


Újabb szülinapi torta, Bence extra kérése volt, hogy a 18-ik :) születésnapjára túrós tortát szeretne. Az áfonya adott volt, minden évben muszáj legalább egy áfonyás tortát sütnöm. A mák pedig az extra, sokkal jobb lett ezzel, mint a szokásos kekszes alappal.

Hozzávalók (egy 26 cm-s tortaformához)
Mákos részhez:
250 gramm darált mák
150 gramm cukor
50 gramm vaj
fél csomag sütőpor
3 tojás

Túrós részhez:
500 gramm túró
250 gramm mascarpone
2 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál porcukor
fél citrom leve
1 zselatin

A tetejére 2  doboz áfonya, azt hiszem 500 gramm.

A tojássárgájákat fehéredésig keverem a cukor felével, a fehérjéket pedig habbá verem a másik felével. A vajat puhára melegítem.
A sütőport elkeverem a mákkal, a mákot összedolgozom a cukros sárgájával, majd a langyos vajjal, végül kanalanként óvatosan a masszába forgatom a felvert tojáshabot.
Kivajazott sütőformában 180 fokon 30-35 percig sütöm. Érdemes megnézni 20 perc után, mivel lapos lesz nagyon, hogy nem sült e még meg.

Közben a tejszínt habverővel felverem, amikor kész, akkor bekeverem a túrót, mascarponét, a cukrot és a citrom levét. Ízlés szerint lehet több cukorral, több citrommal.  Én nem szeretek zselatint használni, mert valahogy viszolygok tőle, de most féltem, hogy nem lesz elég masszív a krém rész és szétfolyik, ezért tettem bele egy zselatint. A zacskón való utasítás szerint kell elkészíteni, összekeverni egy kevés vízzel, majd felfőzni, és a túrós krémhez keverni.

Amikor kihűlt  a mákos alap, akkor rákentem a túrós krémet és éjszakára a hűtőbe tettem. Másnap áfonyával megszórtam a tetejét és már fogyasztható is!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...