2012. február 26., vasárnap

Csokis süti az ovis farsangra




Az ovis farsangra valami egyszerű, de nagyszerű édességet szerettem volna vinni és most nem volt kedvem muffint sütni. Így lett a toszkán csokitortából kis csokissüti.

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé (én most 60 %-ost használtam),
20 dkg vaj,
10 dkg liszt,
20 dkg cukor,
6 tojás

10 dkg étcsokoládé a tetejére
díszítésnek kis gömböcskék

A sütöt 180°C-ra előmelegítettem, majd egy lapos tepsit sütőpapírral kibéleltem. A csokit, forró vízfürdő felett a vajjal együtt felolvasztottam. Félreraktam, hogy hűljön egy kicsit.

Közben habosra kevertem a cukrot és a tojást, majd hozzáadtam a lisztet is. Csomómentesre kevertem, majd hozzáöntöttem a felolvasztott csokit és vajat. Még egy kicsit kevertem a habverővel, majd a formába töltöttem. Légkeveréses módban 140 fokon sütöttem 20 percig, de nekem elég erős a sütő, szerintem más sütőben simán 160 fokon kell sütni.

A teteje puha lesz, a belseje pedig krémes. Nem szabad túlsütni, mert akkor nagyon kiszárad. A tetejére 1 tábla étcsokit olvasztottam és megszórtam ilyen kis díszgömböcskékkel.

Névnapi szuperhősös torta


Kiskorú az idei névnapjára szuperhősös tortát kért, hát próbáltam minden szuperhőst rávarázsolni, ilyen lett.
A torta belül diós-mogyorókrémes volt, mert apukám névnapját is ünnepeltük, így Kiskorú igényeinek kívül felelt meg, apukám igényeinek meg belül.

Hozzávalók a piskótához (18 cm-es tortaformához):
6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál porcukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál víz
1 sütőpor

Hozzávalók a diós krémhez:
200 gramm darált dió
150 ml tejszín
10 dkg vaj
porcukor ízlés szerint, talán 4 evőkanál

5 evőkanál mogyorókrém (Nutella)

A tetejére:
450 gramm fehér marcipán (Szamosból a legnagyobb kiszerelés volt)
1 színes marcipánválogatás, szintén Szamos

A piskótához a tojásfehérjéket kemény habbá verem. A sárgájákat a cukorral fehéredésik keverem, majd kis adagokban hozzáadom a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. Vizet csak akkor adok hozzá, ha tényleg szükséges és nagyon ragadós a tészta. Utána óvatosan összekeverem a habbal és egy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm a tésztát és jól eloszlatom. A piskótát 30 perc alatt sütöttem készre, kb. 180 fokon, előmelegített sütőben. Utána hagytam teljesen kihűlni. Jó magas lett, így tudtam három részre vágni.

A diókrémhez a darált diót megfőztem a tejszínnel és a cukorral, majd a vajat is hozzáadtam, hogy krémesebb legyen. Habverővel vertem kicsit, de még érezhetőek maradtak benne a diódarabok.

Az alsóra kentem a diókrémből, majd piskóta következett, utána mogyorókrémmel kentem meg a következő piskótát, majd a végén újból a diókrémmel. Az oldalára porcukrot kevertem habossá vajjal (5 dkg vaj, és kb 5 dkg porcukor) és úgy került rá a kinyújtott marcipánréteg.

A marcipánból vizes kézzel könnyű formákat csinálni. Ha nagyon ragad, akkor porcukorral lehet kevésbé ragadóssá varázsolni.


Anita 8-ik születésnapja


Anitának idén újra van születésnapja, most épp a nyolcadik! Ezt a tortát készítettem neki. A fotó nem a legjobb, de azt mondták, hogy a torta finom volt.

Hozzávalók a piskótához:
10 tojás
10 evőkanál liszt
10 evőkanál porcukor
5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
5 evőkanál víz
1 sütőpor

Hozzávalók a csokis krémhez:
200 gramm étcsoki (legalább 70 %-os)
100 gramm kandírozott narancshéj
200 ml tejszín
10 dkg vaj

5 evőkanál házi meggy lekvár
100 gramm étcsoki a tetejére

A piskótához a tojásfehérjéket kemény habbá verem. A sárgájákat a cukorral fehéredésik keverem, majd kis adagokban hozzáadom a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. Vizet csak akkor adok hozzá, ha tényleg szükséges és nagyon ragadós a tészta. Utána óvatosan összekeverem a habbal és egy sütőpapírral kibélelt lapos tepsibe öntöm a tésztát és jól eloszlatom. Most a forma miatt csináltam így, hogy nagy tepsiben sütöttem a tésztát. Mondjuk ilyen mennyiségből elég sok piskóta lesz, ha csak egy 26 cm-es tortaformát szeretnénk, akkor elég mindenből 6 evőkanál, kakaóporból is 3. A piskótát 30 perc alatt sütöttem készre, kb. 180 fokon, előmelegített sütőben. Utána hagytam teljesen kihűlni.

A krémhez vízgőz fölött felolvasztottam a csokoládét, és a vajat is, majd hozzákevertem a kandírozott narancshéjakat. Közben a tejszínhabot felvertem, és mikor langyossá hűlt a csokoládé, akkor hozzáöntöttem és habverővel jól elkevertem.

A piskótát ketté vágtam, majd vízszintesen is kettévágtam még, hogy összesen 4 egyforma lap legyen. Az alsóra kentem a csokikrémből, majd piskóta következett, utána meggylekvárral kentem meg a következő piskótát, majd a végén újból a csokikrémmel. Az oldalát is beborítottam a megmaradt csokikrémmel. Ha lett volna itthon ilyen csokidara, akkor azt szórtam volna még az oldalára.

Másnap a tetejére egy 100 grammos étcsokit olvasztottam és kentem, majd visszament a hűtőbe, hogy megdermedjen. Tálalás előtt gyertyával és tejszínhabbal díszítettük. Tanulság, hogy a bolti tejszínhab nagyon hamar lefolyik róla!

2012. február 11., szombat

Citromkrémes pavlova




Végre a recept is, most már gondoltam, hogy bemásolom, hogy ne kelljen folyton az interneten keresnek. És el is készült ma Apu születésnapjára.

Lila Füge receptje, innen.

Kicsit persze módosítottam, mert tettem kakaóport is a pavlovába.

A pavlovához:
3 tojásfehérje
3 ek víz
20 dkg porcukor
3 ek kakaópor

A citromkrémhez:
8 dkg cukor
1 csipet só
80 ml frissen facsart citromlé
6 dkg vaj
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja

1 dl habtejszín

½ kg bogyós gyümölcs vegyesen

A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben felverjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet és addig verjük, amíg újra összeáll a hab. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a cukrot és addig verjük a habot, amíg egészen sűrű és fényes lesz.
A sütőpapírt sütőlemezre tesszük. A felvert habot a sütőpapírra kenjük úgy, hogy az oldalai kissé magasabbak legyenek, helyet csinálva a krémnek. Előmelegített sütőbe tesszük és 60 percig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, ajtaját kitámasztjuk és bennehagyjuk a pavlovát, hogy kihűljön teljesen. Én most előző este megcsináltam, egész éjjel ott állt.
A citromkrémhez kis lábosba tesszük a cukrot, sót, citromlevet és vajat. Folyamatosan kevergetve a vajat teljesen felolvasztjuk, majd 1 percen át összefőzzük.
A tojássárgákat enyhén felverjük, a citromos vajas keverékből két evőkanálnyit hozzákeverünk, majd az egészet visszatesszük a lábosba. A lángot egészen alacsonyra vesszük és a krémet folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Tálkába tesszük, belereszeljük 1 citrom héját, sütőpapírral lefedjük, hogy ne bőrösödjön és lehűtjük. Kb. 1,5 óra múlva a tejszínből lágy habot verünk és lazán összeforgatjuk a citromkrémmel.
Az elkészült pavlova tetejére kanalazzuk a citromkrémet, a megmosott, megtisztított, felszeletelt gyümölcsöket a krémre púpozzuk és azonnal tálaljuk az elegáns desszertet.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...