2012. január 11., szerda

Lopják a rénszarvast! - Mézeskalács


Ami nekem ezen a karácsonyon nagyon bejött.. az első mézeskalács, ami tényleg puha! Remek program volt Kiskorúval kiszaggatni a formákat. És még finom is!

Hozzávalók:
25 dkg méz
1 csomag Kotányi mézeskalács fűszerkeverék (én nem kaptam sehol, így 2-2 teáskanál fahéj-szerecsendió-szegfűszeget kevertem össze)
30 dkg vaj
3 tojás
25 dkg cukor
3 teáskanál szódabikarbóna
1 kg liszt

A mézet és a fűszerkeveréket összeforraljuk, ott kell állni mellette, mert hamar felforr. A tűzről levéve belekeverünk 30 dkg vajat, addig kevergetjük, amíg el nem olvad.
Egy mély tálban a 3 tojást a cukorral és egy csipet sóval habosra keverem, majd beleteszünk annyi lisztet, amennyit felvesz. Aztán belekeverjük a mézes-vajas keveréket, ha már langyos, és újabb liszt adagot teszünk hozzá, amibe belekevertük a szódabikarbónát. Utána már kézzel is lehet gyúrni, addig amíg nem ragad már. Ekkor hűtőbe rakjuk legalább 3 órára, én egy éjszakára tettem hűtőbe. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és formákat szúrunk ki belőle.
Van, aki megkeni a tetejét tojással, én nem szoktam. Párat megkentünk, nekem nem tetszett úgy. Lehet beletenni mindenféle aszalt gyümölcsöt, vagy magokat.
Sütőpapíron, légkeveréses módban sütöttem 180 fokon 4-5 percig őket.


Málnahab




És a másik talált kép. Szintén rém egyszerű recept. Csak tejszín kell hozzá és sok-sok málna. Mértékegységet itt sem tudok mondani, a tejszín mondjuk legyen 3 dl habtejszín, tegyünk bele egy evőkanál porcukrot is, ahogy felverjük a robotgéppel. És amikor már kész van, akkor adjunk hozzá mondjuk 3 marék málnát. Még egy kis robotgépezés, hogy szép rózsaszín legyen a hab és már lehet is fogyasztani.

Lazac cukkinivel




Ahogy keresgéltem a karácsonyi sütis fotókat, hogy végre leírjam a recepteket, találtam kettő másikat is, amit még nem posztoltam.

Az egyik egy rém egyszerű tészta-recept. Lazac kell hozzá és cukkini. Meg egy kis olívaolaj. Mértékegységet nem tudok írni, tényleg, fogalmam sincs, hogy mi hány deka. Friss lazacot szoktam venni hozzá, egy darabot, ilyen előrecsomagolt szokott lenni az Auchanban. Cukkiniből két darabot, én szeretem. Tészta pedig két marékkal talán. Mondjuk a tésztát én mindig elszámolom, általában sokkal több lesz...

A lazacot kis kockákra vágom, a cukkiniket pedig félbe és utána karikára. Kis olívaolajon elkezdem sütni a lazacot, fűszerezem egy kis durvára darált vegyes borssal. Amikor már késznek tűnnek, akkor kiveszem őket az edényből, a cukkiniket dobom bele és sütöm. Közben felteszem főni a tésztát is. Amikor a cukkinik megsültek, akkor visszarakom a lazacdarabkákat, átforgatom, majd ha kész a tészta, akkor azt is hozzáadom, kis olívaolajat öntök még rá és már tálalható is. Mindez körülbelül 15 perc.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...