2011. április 23., szombat

Toszkán kenyérsaláta

Szintén egy Dolce Vita recept, az egyik nagy kedvenc. Nyáron kötelező fogás, hihetetlenül finom! Nem is kell más, csak napsütés, egy kis házi limonádé mentával és egy adag toszkán kenyérsaláta.. máris a mennyben érzem magam.

Hozzávalók (2 kis adag):
1 szelet kenyér (én Lipótit használtam, az jó nagy szelet)
2 érett paradicsom
1 kis fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
7-8 bazsalikomlevél
olívaolaj

A kenyeret felvágom kis kockákra, a paradicsomot is feldarabolom, a lila hagymát is apró kockákra aprítom. Egy salátástálba szóróm őket, rátépkedem a friss bazsalikomleveleket és a fokhagymanyomón átnyomom a fokhagymát. Kis olívaolajjal locsolom, összekeverem és 1-2 órára a hűtőbe teszem. Mondjuk ma csak fél órát vártam rá, de így is tökéletes lett. Akkor az igazi, amikor a kenyerek már rózsaszínek, beitták a paradicsom levét.

A fotón a legújabb tavaszi asztalterítő is látszik, cuki rózsaszín madárkákkal. Lehet, hogy kicsit giccses, de nekem tetszik.


2011. április 17., vasárnap

Epres tiramisu

Mivel már kezd tavaszodni, bár nem mindig érezni... de legalább lehet epret venni. Igaz, ez még görög vagy milyen, és az íze sem mindig hasonlít az eperre.. de sikerült a férjemnek eperízű epret vennie a piacon. Mivel már a mascarpone meg lassan 2 hete ott figyel a hűtőben, gondoltam, inkább megcsinálom, mielőtt lejár. Az utolsó adagot tesóm ette, először húzta a száját, hogy ő ennyit aztán nem tud megenni.. aztán a második falatnál már azt mondta, hogy mintha cukrászdában lenne, a harmadiknál meg megkérdezte, hogy ugye mindet megeheti. Hát kell ennél nagyobb elismerés?

Hozzávalók:
fél kg eper
300 gramm babapiskóta
250 gramm mascarpone
3 dl tejszín
1 vaníliarúd
fél liter tej
3 dkg kristálycukor a tejbe
3 evőkanál porcukor a krémbe

Az eper felét nyolcadokba vágom. A vaníliarudat kettévágtam, az egyik felének a magjai mentek a tejszínbe, a másik fele a rúddal együtt a tejbe. A fél liter tejet a 3 dkg kristálycukorral és a vaníliarúddal felforralom, majd megvárom míg langyosra hűl. Addig a tejszínt a porcukorral és a vaníliarúd magjaival habbá verem, majd ha már habos, akkor hozzáadom a mascarponét és így is egy kicsit járatom még a robotgépet, hogy a mascarpone elvegyüljön a tejszínnel.
Közben a kihűlt tejbe áztatom a babapiskótákat, majd egy téglalap alakú jénai edény aljára helyezem őket sorban. A babapiskóta rétegre kenek egy adag krémet, majd megszórom az előzőleg nyolcadokba vágott eperdarabkák felével. Újabb adag babapiskóta jön, majd krém a tetejére. Mehet is a hűtőbe egy éjszakára.
Tálaláskor vagy egész szem eprekkel, vagy negyedekbe vágott eprekkel tálaljuk. Ez az adag négy személy desszertjének felel meg.


2011. április 11., hétfő

Tonhalas-kesudiós saláta

A mai ebédem. Egész gyorsan kész és finom is. Bár kicsit féltem, hogy hogyan illenek össze a hozzávalók, mert ez amolyan mindent bele saláta lett, de nem csalódtam. Finom volt.

Hozzávalók:
1 jégsaláta
1 konzerv tonhal
1 marék fekete olívabogyó
1 marék kesudió
10 dkg fetasajt
szőlőmagolaj

A salátát megmosom, feldarabolom, meglocsolom szőlőmagolajjal. A tonhalról leöntöm az olajat és a salátához adom. A fetasajtot felkockázom és a olívabogyóval és a kesudióval a salátához adom. Egyet keverek rajta és már lehet is fogyasztani.

Ennyi idő alatt, amíg leírtam, simán el is készül. Megyek is, csinálok még egy adagot.... a fenti mennyiség a teljes adag lenne, én csak ennek a negyedét csináltam, de nem elég. Szóval a fenti mennyiség két éhes felnőtt adagja is lehet, vagy négy kevésbé éhesé.


Medvehagymás "pogácsa"

Mivel itt a medvehagyma szezonja, legyen egy medvehagymás recept. Anyum szedte a medvehagymát, kicsit paráztam is, hogy tényleg az e.. de az volt. És maradt is belőle egy csomó, nem győztem enni. Aztán gondoltam, hogy akkor csinálok Kiskorúnak és a játszós haveroknak egy kis pogácsaszerűt. Ez nem az igazi pogácsa, inkább grisssini tészta, vagyis olyasmi, mint a pizzatészta.. Az alaprecept mi más lenne, mint Dolce Vita grissini receptje. Persze egy kissé módosítva.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő (én a rendes élesztőt jobban szeretem, mint a port)
1 dl tej
kis cukor
olívaolaj (hát ezt csak meglöttyintem, de sztem fél deci biztos van benne)
1 evőkanál tejföl
1 csokor medvehagyma
pirospaprika, só bors
meleg víz

Az élesztőt felfuttatom a tejben (kis cukor hozzáadásával), majd összekeverem a liszttel, tejföllel, olívaolajjal, az apróra vágott medvehagymával, sóval, borssal, pirospaprikával. Szükséges még víz hozzáadása is (meleg vizet szoktam hozzáadni), hogy így egy ruganyos tésztát kapjunk. Legalább 2 órán át kelesztem. Amikor megkelt, akkor kis pogácsákat formázok belőle és 200 fokos sütőben, légkeveréses módban 10 percig sütöm.


2011. április 1., péntek

Szuflé magazin

Mostanában eléggé eltűntem, talán elfogyott az ihlet, meg nem is volt olyan sütés-főzés, amit érdemes lett volna posztolnom. Meg talán egy kis tavaszi fáradtság is. De most már süt a nap, meleg van kint is, és a tavaszi-nyári Szuflé magazin is megjelent! Olyan tuti receptek vannak benne, áááá, szerintem jövő héten sütés-főzés lesz! És amikor végre lesz már rendes eper ízű eper is, akkor tuti készítek ilyen pavlovát is, ami az elején van!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...