2010. szeptember 20., hétfő

Piskótatekercs

Az az igazság, hogy találtam egy nagyon tuti receptet a neten, hogy hogyan lehet pillecukorból tortabevonó mázat csinálni. És mivel a Kiskorú nemsokára 2 éves lesz, valami nagyon tuti tortával akarok előrukkolni neki. Megtaláltam az álomtortát is, de elég sok marcipánra lenne szükség a torta bevonásához, és gondoltam, hogy kipróbálom ezt a pillecukros bevonást. Persze lehet, hogy a végén marad a marcipán.. már csak azért is, mert elég élénk piros színre lenne szükségem.

Szóval még sosem sütöttem charlotte tortát. Gondoltam, itt az ideje, sütök egyet, legalább kipróbálom a legújabb kis edénykémet. És hát maradt egy kevés piskótatekercs. Ezer éve nem ettem és nagyon finom!

A charlotte tortát és a mázat majd holnap csinálom, mára itt a piskótatekercs receptje, amit itt találtam. Köszönet Klárinak!

Hozzávalók:
6 egész tojás
6 evőkanál porcukor
6 evőkanál liszt
1 kávéskanál sütőpor
egy kis citromlé (én ezt tettem a reszelt citromhéj helyett)

Robotgéppel habosra keverjük a tojásokat és a porcukrot, én 10 percig bírtam, utána meguntam. Mondjuk, ha olyan robotgépem lenne, ami megy magától és nem nekem kell fognom.... majd talán karácsonyra beszerzek egyet.

A lisztet elkevertem a sütőporral és kis adagokban hozzáadtam a tojásos-cukros habhoz. A végén belelöttyintettem egy kis citromlevet is, és még kevertem rajta egy kicsit.
A legnagyobb tepsimbe sütőpapírt tettem és ráöntöttem a masszát. Előmelegített sütőbe 180 fokon, légkeveréses módban sütöttem 15 percig.

Utána konyharuhára borítottam, leszedtem a sütőpapírt és feltekertem. A feltekerést még háromszor ismételtem, majd feltekerve hagytam kihűlni. Tökéletes lett, nem tört el.

Baracklekvárral kentem meg. És hát az elmaradhatatlan porcukor a tetejére.. (bár én nem szeretem..)

Pizza

Ez az a pizzatészta, amit a Tv Paprika egyik adásában láttam, David Rocco műsorában. Ebből született az édes pizza is, de most végre megtaláltam a sós pizza képeket is.

A krumplissal már több helyen találkoztam, valahogy nekem fura volt, hogy pizza is, krumpli is.. de aztán kipróbáltam, nagyon finom!

A krumpliszeleteket nagyon vékonyra kell vágni, rátenni a kinyújtott pizzatésztára, majd olívaolajjal meglocsoltam őket kicsit, és rozmaringot tettem rá.
Rozmaringot lehet többet is, de nekem ennyi pont elég volt.



A másik pizza pedig hagymás-paradicsomos lett. Hogy őszinte legyek, mióta szoktam itthon pizzát sütni, nem azt a sajtos-paradicsomszószós verziót szeretem. Lehet, hogy a tészta miatt is.. de valahogy erre elég ennyi feltét is.

Jelen esetben a hagymát előtte kis olívaolajon megsütöttem, majd felöntöttem fehérborral és úgy pároltam pár percig. A hagyma így megpuhul és nagyon finom íze lesz. Utána halmoztam a pizzatésztára, és paradicsomkarikákat tettem még rá, és irány a sütő.

Kb 200 fokon légkeveréses módban 10 perc alatt megsül. Ha mozzarella sajtot is teszünk még rá pár darabot, akkor még finomabb!

2010. szeptember 18., szombat

Mákos-szőlős minimuffin

Indult egy receptverseny. Hát arra gondoltam, hogy nevezek ezzel az édességgel.. a kiírás az volt, hogy szőlős legyen az étel. Ez szőlős lett. Finom is. (Közben persze kiderült, hogy mégsem nevezhetek.. de azért egy másik versenyen indult a muffin!)

Hozzávalók a tésztához:

Nedves rész:
15 deka cukor,
1 vaníliás cukor,
1 tojás,
1 dl olaj,
1 almás-fahéjas jogobella (de lehet sima kefír is, vagy sima joghurt)

Száraz rész:
20 deka liszt
1 sütőpor
2 evőkanál darált mák

A sütőt előmelegítjük 140 fokra. Külön-külön összekeverjük a száraz részt és a nedves részt, majd a nedves részhez hozzáöntjünk a szárazat. A muffintepsi horpadásait kibéleljük muffinpapírral és belekanalazzuk a masszát. 140 fokon, légkeveréses módban sütöttem 15 percig.

Hozzávalók a krémhez:
3 evőkanál mascarpone
1 fürt kékszőlő
1 fürt fehérszőlő
1 kávéskanál porcukor

Amíg sül, addig a tetejére megcsináljuk a krémet. 3 evőkanál mascarponét összekeverünk majdnem 1 deci musttal. A mustot én úgy készítettem, hogy
vettem 1 kékszőlő fürtöt és a kezemmel összenyomtam. Teszünk hozzá még 1 kávéskanál porcukrot is. Pár szem fehérszőlőszemet is apró darabokra vágtam és hozzáadtam a krémhez.

Amikor a muffinok megsültek, megvárjuk, hogy kihűljenek, majd a tetejükre kanalazunk a mascarponés krémből. Végül egy szőlőszemmel díszítjük.

Jó étvágyat!

2010. szeptember 10., péntek

Csokoládés pavlova

Már régóta izgatja a fantáziámat ez a süti, a fotókon annyira ínycsiklandó. Ma meg már annyira esős, szomorú idő volt, hogy muszáj volt megcsinálnom, hogy egy kicsit jobb hangulatom legyen.



Hozzávalók:
2 tojásfehérje (szobahőmérsékletű),
egy csipet só
15 deka porcukor,
1 evőkanál ecet
3 evőkanál kakaópor


A tetejére:
2 dl tejszín,
porcukor,
2 kocka étcsoki a tetejére



A sütőt előmelegítem 120 fokra. A tojásfehérjéket felverem egy csipet sóval, aztán hozzáadagolom a porcukrot kanalanként. Amikor már fényes és elég kemény, akkor hozzáadom a kakaóport és az ecetet és elkeverem.
Egy tepsibe sütőpapírt teszek, rákanalazom a tojásfehérje-masszát, kör alakút formázok, nekem kb olyan 4-5 centi magas lett. 100-120 fokon sütöttem légkeveréses módban 80 percig. Amikor elkészült, akkor megvárom, míg kihűl, utána tálalom.

A tetejére felverem a 2 dl tejszínt egy kis porcukorral, nagyon kevéssel, mert a csokis rész nagyon édes. A tetejére étcsokit reszelek.


Isteni finom, csokiimádóknak kötelező!

2010. szeptember 6., hétfő

Norma tésztája kicsit másképp

A TV Paprikán láttam, ahogy egy olasz szakács percek alatt összedobta ezt a tésztaételt. És épp volt itthon padlizsán, gondoltam kipróbálom. Persze azért eltértem egy kicsit az eredeti recepttól, mert parmezán helyett mozarellát tettem rá és az sem rémlik, hogy bazsalikomot tett e bele a szakács...


Hozzávalók:

egy nagyobb padlizsán (hát nem mértem le)
olivalolaj
só, bors
oreganó
bazsalikom
csavart tészta (meg nem mondom, hogy mi az olasz neve)
2 gerezd fokhagyma
1 hámozott paradicsom konzerv
1 nagyobb paradicsompüré konzerv




A fokhagymát egy kis olivaolajon megfonnyasztom, aztán ráöntöm a konzerv, hámozott paradicsomokat, és a pürét, hozzáadom az oreganót, sót, borsot és főzöm legalább 20 percig. Minél tovább, annál finomabb. A végén tépkedtem bele 5-6 bazsalikomlevelet is. (tuti friss paradicsommal sokkal finomabb, de most nem volt itthon annyi, hogy elég lett volna bele)
Közben a padlizsánt felkarikázom és felkockázom, és olivaolajon megsütöm őket. Nem kell sok olaj, mert eléggé beszívja.
A tésztát pedig megfőzöm.
Amikor minden kész van, akkor hozzáöntöm a tésztát a paradicsomos szószhoz, összekeverem, majd hozzáaadom a padlizsánokat. Tálaláskor mozarellát daraboltam rá és bazsalikomlevéllel díszítettem.

Jó étvágyat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...